ABD ve İran arasındaki olası mutabakat zaptı beklentisi, Avrupa doğal gaz piyasalarında belirgin bir düşüşe yol açtı. Fiyatlar %12,5 geriledi.
Avrupa doğal gaz piyasalarında bugün önemli bir düşüş yaşandı. Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası TTF’de haziran vadeli kontratlar, Türkiye saatiyle 14.11 itibarıyla yüzde 12,5 azalarak megavatsaat başına 41,04 euroya geriledi. Bu düşüş, ABD’nin İran ile tek sayfalık bir mutabakat zaptı imzalamaya yaklaştığına dair haber akışıyla ilişkilendirildi.
Axios’un konuya yakın kaynaklara dayandırdığı habere göre, Washington yönetimi bu mutabakat için İran’dan 48 saat içinde yanıt bekliyor. İsimlerinin açıklanmasını istemeyen ABD’li yetkililer, henüz kesin bir anlaşma sağlanmadığını belirtti. Ancak mevcut durumun, savaşın başlangıcından bu yana en yakın uzlaşı noktası olduğunu ifade ettiler.
Taslak mutabakat, bölgedeki çatışmaların sona erdirilmesi ve Hürmüz Boğazı’nın yeniden açılması hedefini taşıyor. Ayrıca, İran’ın nükleer programının sınırlandırılması ve ABD yaptırımlarının kaldırılmasına yönelik kapsamlı bir anlaşma için 30 günlük müzakere sürecini başlatmayı öngörüyor. Görüşmelerin Pakistan’ın başkenti İslamabad veya İsviçre’nin Cenevre kentinde yapılabileceği belirtildi.
Bir ABD’li yetkili, 30 günlük müzakere süresince İran’ın Hürmüz Boğazı’ndaki gemi geçişlerine getirdiği kısıtlamalarla, ABD’nin uyguladığı deniz ablukasının kademeli olarak kaldırılmasının gündemde olduğunu öne sürdü. Uzmanlar, küresel sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) arzının yaklaşık yüzde 20’sinin geçtiği Hürmüz Boğazı’ndaki gerginliğin azalmasının önemini vurguluyor. Özellikle Avrupa’nın kış öncesi stoklarını doldurma sürecinde bu durumun kritik bir rol oynadığını belirtiyorlar.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap