Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) tespit edilen hava kaçağı paniği, 7 astronotu acil tahliye hazırlığına zorladı. NASA, astronotlara Crew Dragon’a geçme talimatı verdi.
Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) Rusya’ya ait bölümde tespit edilen hava kaçağı, acil tahliye hazırlıklarını tetikledi. ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), dört astronot ve bir kozmonota, kenetli Crew Dragon uzay aracına geçmeleri ve acil durumlar için hazırlıklı olmaları yönünde talimat verdi.
Hava kaçağının boyutunun artması üzerine bu karar alındı. İstasyonun Rus segmentinde aylardır devam eden küçük sızıntıların, son dönemde yükselişe geçtiği belirtildi. ISS’nin 27 yıllık tarihinde daha önce hiç tam tahliye yaşanmadı.
Tahliye prosedürlerine katılmayan kozmonotlar Sergey Kud-Sverchkov ve Sergei Mikayev’in, sızıntının kaynağı olduğuna inanılan çatlağa ulaşmak için bir bölmeyi testereyle açmaya çalıştığı bildirildi. NASA’nın bu yönteme itiraz etmesi üzerine Houston’daki görev kontrol merkezinin güvenli bölge prosedürlerini devreye soktuğu ifade edildi.
Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapmadı. NASA ve Roscosmos, Zvezda servis modülündeki hava kaçaklarının nedenleri ve çözümleri üzerine uzun süredir görüşmeler yürütüyordu.
ISS’de şu anda iki farklı görev kapsamında toplam 7 astronot görev yapıyor. Bu astronotlar arasında NASA, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Roscosmos’tan isimler bulunuyor. Güvenli bölge uygulaması, uzay çöpleri ve hava kaçağı gibi durumlarda nadiren kullanılıyor.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap