ABD ve İran arasındaki askeri gerilim tırmanırken, küresel piyasalarda jeopolitik riskler artıyor. Petrol fiyatları yükselirken, enflasyon endişeleri piyasaları etkiliyor.
ABD ile İran arasındaki artan askeri gerilim, Orta Doğu’daki jeopolitik risk algısını yükselterek küresel piyasalarda tedirginliğe neden oluyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın İran ile ateşkes anlaşmasını sonlandırdığını ve artık anlaşma yapmak istemediğini belirtmesi, piyasalardaki endişeleri artırdı.
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), İran’a yönelik yeni bir saldırı turunu tamamladığını duyurdu. CENTCOM, yaklaşık 90 askeri hedefi vurduğunu açıkladı.
Jeopolitik risklerin artmasıyla petrol fiyatlarında hızlı bir yükseliş yaşandı. Brent petrolün varil fiyatı 80 dolar seviyesini aşarak 22 Haziran’dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Bu durum, dünya enerji piyasaları için kritik öneme sahip Hürmüz Boğazı’ndan geçen tanker sayısındaki sert düşüşle de teyit edildi.
Önceki gün 14 tankerin geçiş yaptığı Hürmüz Boğazı’ndan dün sadece 7 tanker geçiş yaptı. Bu durum, bölgedeki jeopolitik risklerin enerji taşımacılığı üzerindeki etkisini net bir şekilde gösterdi. Analistler, bazı gemilerin sinyalizasyon sistemlerini kapatarak seyretmesi nedeniyle tanker geçiş verilerinde farklılıklar olabileceğini belirtti.
ABD Merkez Bankası (Fed) tarafından yayımlanan son tutanaklar, enflasyonun yüksek seyretmesi halinde faiz artırımlarının gerekli olabileceği yönündeki endişeleri ortaya koydu. Yetkililer, yapay zeka kaynaklı güçlü talep, Orta Doğu’daki savaş veya tarife etkileri gibi faktörlerin enflasyonu yüksek tutabileceği görüşünü paylaştı.
Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel ekonomik büyüme tahminini aşağı yönlü revize etti. Fon, bu yıl için küresel büyümeyi yüzde 3,1’den yüzde 3’e indirdi. IMF’nin raporuna göre Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 2,9, gelecek yıl ise yüzde 3,6 büyümesi bekleniyor.
Bu gelişmelerin ardından ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,58’e yükseldi. Yükselen petrol fiyatlarının enflasyon korkularını körüklemesi, merkez bankalarına yönelik şahin duruş beklentilerini güçlendirerek altının ons fiyatında düşüşe neden oldu. Altının ons fiyatı 4 bin 67 dolara geriledi.
Dolar endeksi 100,9 seviyesinde yatay seyrederken, Brent petrolün varil fiyatı 78,6 dolara indi. ABD borsalarında S&P 500 ve Dow Jones endeksleri düşüşle kapanırken, Nasdaq endeksi sınırlı yükseliş gösterdi.
Avrupa borsaları da Orta Doğu’daki gerilimlerin artabileceği endişeleriyle satıcılı bir seyir izledi. Petrol fiyatlarındaki yükselişin enflasyon risklerini artırması, bölge piyasalarındaki düşüşlerde etkili oldu. Almanya, Fransa ve İngiltere borsaları önemli ölçüde değer kaybetti.
Asya borsalarında ise Japonya hariç satış ağırlıklı bir seyir gözlendi. Çin’de enflasyonun beklentilerin altında kalması ve üretici fiyat endeksindeki artış dikkat çekti. Japonya’da Nikkei 225 endeksi yükselirken, Güney Kore, Çin ve Hong Kong borsaları geriledi.
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi günü yüzde 2,12 kayıpla 14.189,96 puandan tamamladı. Dolar/TL kuru ise 46,8710 seviyesinden işlem görüyor.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap