Türkiye’nin ağustos ayı doğal gaz ithalatı yıllık bazda %32,66 azalarak 2,77 milyar metreküp oldu. EPDK raporu, ithalat ve tüketimdeki değişimleri detaylandırdı.
Türkiye’nin ağustos ayındaki doğal gaz ithalatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32,66 azalarak yaklaşık 2 milyar 776 milyon metreküp olarak gerçekleşti. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından açıklanan ağustos ayı doğal gaz piyasası sektör raporu, ithalattaki bu önemli düşüşü gözler önüne serdi.
Ağustos ayında yapılan toplam 2 milyar 776 milyon metreküplük doğal gaz ithalatının büyük bir kısmı, 2 milyar 392 milyon metreküple boru hatları aracılığıyla gerçekleştirildi. Sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tesisleri üzerinden yapılan ithalat ise 384 milyon metreküp olarak kaydedildi.
Boru hatlarıyla yapılan ithalatta en büyük payı 916 milyon metreküple İran aldı. Bu ülkeyi 752 milyon metreküple Azerbaycan ve 723 milyon metreküple Rusya izledi. LNG ithalatının tamamı ise 384 milyon metreküple Cezayir’den yapıldı.
Aynı dönemde, Türkiye’nin toplam doğal gaz tüketimi yıllık bazda yüzde 21,96’lık bir azalışla yaklaşık 2 milyar 699 milyon metreküp olarak belirlendi. Sanayi sektörünün tüketimi 1 milyar 116 milyon metreküp olarak kayıtlara geçerken, elektrik üretimini kapsayan dönüşüm/çevrim sektörünün tüketimi 886 milyon metreküp oldu.
Konutlardaki doğal gaz tüketimi ise bu dönemde 326 milyon metreküpe ulaştı. Türkiye’nin ağustos sonu itibarıyla toplam doğal gaz stok miktarı 5 milyar 760 milyon metreküp olarak açıklandı. Bu stokun 5 milyar 456 milyon metreküplük kısmı yeraltı depolama tesislerinde, 304 milyon metreküplük kısmı ise LNG terminallerinde tutuldu.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap