Ticaret Bakanlığı, artan mısır ihtiyacını karşılamak için 3 milyon tonluk ithalata yüzde 5 vergiyle kapı araladı. Uygulama hasat öncesi sona erecek.
Ticaret Bakanlığı, yem sektörü ve gıda üretimindeki artan mısır ihtiyacını karşılamak amacıyla 3 milyon tonluk mısır ithalatı için 20 Nisan-31 Temmuz 2026 tarihleri arasında geçerli olmak üzere yüzde 5 gümrük vergili tarife kontenjanı açtı.
Tarım ve Orman Bakanlığının talebi üzerine yapılan düzenleme, kanatlı hayvan eti gibi temel gıda ürünlerinin üretiminde kullanılan mısırda arz güvenliğini sağlamayı hedefliyor. Yem sektöründeki büyüme ve küresel fiyatlardaki yükselişin piyasaları olumsuz etkilemesini önlemek amaçlanıyor.
Bakanlık açıklamasına göre, bu adım piyasalarda spekülatif fiyat oluşumunu engellemek, temel gıda maddelerinde arz güvenliğini sağlamak ve üretici-tüketici refahını korumak için atıldı. Yerli üretimin talebi karşılamada yetersiz kaldığı durumlarda devreye girecek kontenjan, arz-talep dengesini korumaya yönelik.
Uygulama, yerli üreticileri korumak amacıyla hasat dönemi başlamadan sona erecek. 1 Ağustos 2026 tarihinden itibaren mısır ithalatındaki gümrük vergisi yeniden yüzde 130’a yükselecek. Ticaret Bakanlığı, ilgili kurumlarla istişare halinde piyasa koşullarını yakından takip ederek gerekli düzenlemeleri yapmaya devam edecek.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap