SON DAKİKA
--:--:--

Prof Dr Mehmet Ceyhan Hantavirüs Salgını Riskinİ Açıkladi

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, hantavirüsün Türkiye’de veya dünyada salgına dönüşme ihtimali olmadığını açıkladı. Virüsün bulaşıcılığı ve korunma yolları hakkında bilgi verdi.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Prof Dr Mehmet Ceyhan Hantavirüs Salgını Riskinİ Açıkladi

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, son dönemde kamuoyunda endişe yaratan hantavirüs vakaları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Virüsün Türkiye’de veya dünyada salgına dönüşme ihtimali bulunmadığını belirtti. Hantavirüsün yavaş bulaşan bir virüs olduğunu ve küresel çapta bir pandemi oluşturma potansiyeli taşımadığını vurguladı.

Hantavirüsün Bulaşıcılığı ve Belirtileri

Türkiye, Avrupa ve Asya’da görülen hantavirüs tiplerinin insandan insana bulaşmadığını ifade eden Ceyhan, sadece Güney Amerika’daki ‘Andes’ tipinin yakın ve uzun süreli temasla bulaşabildiğini söyledi. Virüsün belirtilerinin görüldüğü bölgeye göre farklılık gösterdiğini anlattı. Amerika Kıtası tipinin solunum sistemini etkileyerek zatürre ve solunum yetmezliğine yol açtığını, ölüm oranının %40 civarında olduğunu belirtti. Türkiye, Asya ve Avrupa’da görülen tipin ise Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ile benzerlik göstererek ‘Hemorajik Ateş Böbrek Yetmezliği Sendromu’na neden olduğunu, bu durumda böbrek yetmezliğinin ölümcül olabildiğini aktardı.

Koronavirüs dönemindeki gibi bir maske zorunluluğu veya geniş çaplı pandemi yaşanmasının söz konusu olmadığını belirten Ceyhan, virüsün insandan insana kolay bulaşmadığını ve dış ortamda uzun süre canlı kalamadığını söyledi. Gelecekteki pandemilerin grip veya koronavirüs türevlerinden kaynaklanabileceği öngörüsünde bulundu.

Virüs Nasıl Bulaşıyor ve Korunma Yöntemleri

Hantavirüsün temel bulaş kaynağının kemirgenler olduğunu belirten Ceyhan, virüsün kemirgen ısırıkları veya atıklarının bulunduğu tozların solunmasıyla insana geçtiğini açıkladı. Korunma yöntemleri arasında, özellikle farelerin bulunabileceği alanlarda temizlik yapılırken yerlerin süpürülmemesi gerektiğini vurguladı. Ortamın dezenfektan ile nemlendirilmesi veya ultraviyole ışıkla temizlenmesi gerektiğini önerdi. Bu tür alanlarda maske ve eldiven kullanımının önemine dikkat çekti.

Hantavirüsün dış ortamda uzun süre dayanıklı olmadığını, güneş ışığına karşı dayanıksız olduğunu ve kapalı, karanlık ortamlardaki gıda stoklarının daha riskli olduğunu belirtti. Genel enfeksiyon risklerine karşı en önemli korunma yönteminin el hijyeni olduğunu sözlerine ekledi.

Türkiye’de hantavirüsün ilk kez 2009 yılında görüldüğünü ve bugüne kadar yaklaşık 250 vaka bildirildiğini aktaran Ceyhan, Türkiye’de görülen tipin ölüm oranının Amerika’ya göre daha düşük olduğunu, Avrupa’da %5-15 iken Türkiye’de %5 civarında seyrettiğini söyledi.

Yorum Yap

Benzer Haberler
Prof Dr Mehmet Ceyhan Hantavirüs Salgını Riskinİ Açıkladi
Prof Dr Mehmet Ceyhan Hantavirüs Salgını Riskinİ Açıkladi
Yanak Şişliği ve Ağrısının Nedeni Tükürük Bezi Taşı Çıktı Kapalı Cerrahi İle Tedavi Edildi
Yanak Şişliği ve Ağrısının Nedeni Tükürük Bezi Taşı Çıktı Kapalı Cerrahi İle Tedavi Edildi
Prof. Dr. Mehmet Faruk Geyik Hantavirüs Uyarısı Yaptı Böbrek Yetmezliği Riski
Prof. Dr. Mehmet Faruk Geyik Hantavirüs Uyarısı Yaptı Böbrek Yetmezliği Riski
Çocuklarda Böbrek Hasarına Yol Açabilen Enfeksiyon Uzmanlardan Uyarı
Çocuklarda Böbrek Hasarına Yol Açabilen Enfeksiyon Uzmanlardan Uyarı
Sedef Hastalığı Bulaşıcı Değil Kalp Sağlığını Tehdit Edebilir
Sedef Hastalığı Bulaşıcı Değil Kalp Sağlığını Tehdit Edebilir
Astım Hastalarına Kritik Uyarı Tedavi Sürekliliği ve Çevresel Tetikleyiciler
Astım Hastalarına Kritik Uyarı Tedavi Sürekliliği ve Çevresel Tetikleyiciler
Haberin Doğru Adresi

Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.

2025 Seobaz Haber Teması © Tüm hakları saklıdır.