Ticaret Bakanlığı verileri, serbest bölgelerin yılın ilk 9 ayında ihracatını yüzde 6,3 artırarak 9,8 milyar dolara taşıdığını gösterdi. Eylül ayında ise ihracat 1,15 milyar dolara ulaştı.
Ticaret Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’nin serbest bölgelerinden yapılan ihracat, yılın ilk 9 ayında yüzde 6,3 artışla 9,8 milyar dolara yükseldi. Eylül ayında ise ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14,8 artarak 1,15 milyar dolara ulaştı.
Serbest bölgelerde ihracatın ithalatı karşılama oranı da dikkat çekici bir seviyede gerçekleşti. Eylül ayında bu oran yüzde 165,5 olarak kaydedilirken, 9 aylık dönemde ise yüzde 159,7’ye çıktı. Bu durum, 19 serbest bölgenin net ihracatçı konumunda olduğunu ve küresel rekabette güçlendiğini gösteriyor.
Ocak-Eylül döneminde serbest bölgelerden gerçekleştirilen toplam satışlarda ihracatın payı yüzde 76,1 olarak belirlendi. Bu süreçte, serbest bölgelerin ihracat portföyünün teknolojik niteliği de güçlenmeye devam etti. Orta-ileri teknoloji ve yüksek teknoloji sınıfındaki ürünlerin toplam ihracattaki payı yüzde 58,4’e ulaşarak, Türkiye’nin katma değerli ihracat hedeflerine doğrudan katkı sağladı.
Bu bölgelerde faaliyet gösteren 1930 kullanıcı firma, 466’sı yabancı olmak üzere toplam 88 bin 7 kişiye doğrudan istihdam olanağı sundu. Üretim odaklı faaliyet ruhsatlarının toplam içindeki payı ise yüzde 44,6’ya yükseldi.
Ege Serbest Bölgesi, yılın 9 ayında ihracatını yüzde 6,7 artırarak 2 milyar 542 milyon dolara çıkardı ve toplam serbest bölge ihracatının yüzde 25,8’ini tek başına gerçekleştirdi. Bursa Serbest Bölgesi de ihracatını yüzde 30,7 artışla 1 milyar 563 milyon dolara taşıdı. Adana-Yumurtalık Serbest Bölgesi ise ihracatını yüzde 23,4 artırarak 425 milyon dolara ulaştırdı.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap